Atgriezties galvenajā lapā
27.9.2022

Dārzeņu un augļu konservēšana: kas par to jāzina un kā to pareizi veikt

Dārzeņu un augļu konservēšana: kas par to jāzina un kā to pareizi veikt

Jau izsenis mūsu senči, lai ilgāk saglabātu augļus, ogas un dārzeņus, tos marinēja, sālīja, vārīja un visādi citādi apstrādāja, lai pēcāk varētu baudīt ziemas dzestrumā. Jāteic, ka konservēšana ir aktuāla vēl arī mūsdienās, jo tas ir lielisks veids, kā vitamīniem un uzturvielām bagātos vasaras dārzeņus un augļus iekļaut uzturā arī citos gadalaikos, kad tie nav pieejami. Par to, kā pareizi veikt konservēšanu un kāds aprīkojums ir nepieciešams, lasi raksta turpinājumā! 

Svarīgākais, kas jāzina par konservēšanu

Konservēšana ziemai no pašaudzētajiem, tirgū vai kādā zemnieku saimniecībā iegādātiem produktiem ir viens no efektīvākajiem veidiem, kā šos produktus saglabāt svaigus pēc iespējas ilgāk. Lai arī varētu šķist, ka augļu, ogu un dārzeņu griešana, marinēšana, sālīšana, vārīšana un cita veida apstrādāšana ir laikietilpīgs process, aicinām domāt ilgtermiņā, jo viss ieguldītais darbs un laiks atmaksāsies. 

Vērtīgi ieteikumi konservu veidošanā

Konservēšanas veidi ir daudz un dažādi, taču, lai konservējumi saglabātos pēc iespējas ilgāk, ir jāņem vērā vairāki knifiņi:

  1. Veic produktu atlasi. Tas nozīmē, ka visiem produktiem ir jābūt svaigiem un bez jebkādām aizdomām par bojājumiem (nedrīkst būt melni iedobumi, švīkas, mīkstas iedobes vai jebkas cits, kas liecina, ka produkts drīz vien vairs nebūs ēdams). Otrkārt, visiem produktiem ir jābūt rūpīgi notīrītiem un nomazgātiem. 
  2. Veic rūpīgu burku mazgāšanu un sterilizāciju. Izvēlies sev visērtāko burku sterilizēšanas veidu, taču jebkurā gadījumā – dari to atbilstoši visiem drošības noteikumiem. Burku mazgāšanai vari izmantot arī kādus no dabīgajiem līdzekļiem, piemēram, sinepju pulveri vai sodu. Gādā par to, lai sūklītis būtu iepriekš nelietots, jo tā izvairīsies no baktēriju pārneses. 
  3. Ievēro pareizus burku piepildīšanas priekšnosacījumus. Atceries, ka pirms burku piepildīšanas ar labumiem, tām ir jābūt sausām. Ja burkas plāno piepildīt ar karstu marinādi vai ievārījumu, arī tām ir jābūt karstām. Burku ir ieteicams piepildīt līdz vākam, tādējādi būs mazāka iespēja, ka konservējumā sāks vairoties nevēlami mikroorganismi. 
  4. Ievēro konservējumu pareizu uzglabāšanu. Vislabākā vieta šādu krājumu uzglabāšanai ir pagrabs, taču, ja Tev tāda nav – atrodi tumšāko un vēsāko pieejamo telpu. Konservējumus vislabāk ir notiesāt gada laikā. 
  5. Svarīgi ir ļaut burkām atdzist pakāpeniski. Ņem vērā, ka burkām ir jāatdziest pakāpeniski, tādēļ, lai tajās nespētu ieperināties pelējuma sēne un nesāktos nevēlami rūgšanas procesi. Uz vāciņiem novietotās burkas ievīsti segās. Atdzišanas process aizņems 1 līdz 2 dienas. 

Iecienītākie produkti, ko izmantot konservēšanai

Gurķi un tomāti ir populārākie dārzeņi, ko izmanto konservēšanai. Gurķu konservēšana ir labi zināma metode, ko pielietojam no paaudzes paaudzē, lai šos dārzeņus saglabātu kraukšķīgus. Marināde tiem piešķir pikantumu un citādākas garšas nianses. Klasiski to marinēšanā izmanto etiķi, bet var lietot arī, piemēram, sinepes un citronskābi, kam pievieno iecienītākos garšaugus.

Arī tomātu konservēšana paver plašas un daudzveidīgas iespējas. Tos var konservēt līdzīgi kā gurķus vai marinādei izmantot sālsūdeni. Vēl viens populārs to uzglabāšanas veids ir pagatavošana želejā. Pikantāku garšu cienītājiem garšos tomātu lečo, kas būs garda piedeva kā gaļas, tā arī veģetārajiem ēdieniem. 

Augļus un ogas visbiežāk realizē kompotos vai ievārījumos. Kompoti ziemai palīdz tiem nezaudēt vērtīgās īpašības vitamīnus. Ķiršu kompots visbiežāk tiek gatavots no skābajām ogām. Ābolu kompots lieliski saderēs kopā ar desertiem. Tam var pievienot krustnagliņas, kas piešķirs vēl izteiksmīgāku garšu. Labā ziņa, ka kompotus var baudīt arī bez jebkā cita. 

Vēl viens no iecienītākajiem bērnības našķiem ir ievārījums. To varēsi baudīt kopā ar pankūkām, dažādiem desertiem vai vienkārši uzziest uz maizes.

Nepieciešamais konservēšanas aprīkojums

Lai produktu iekonservēšana noritētu raiti un pareizi, ir nepieciešami gan piemēroti trauki, gan arī rīki, kas šo procesu ievērojami paātrina. Lūk, daži no tiem:

  • Autoklāvs ir paredzēts ātrai ēdiena iekonservēšanai mājas apstākļos. Autoklāvi konserviem ļauj ērti pagatavot jebkura veida produktus – gaļu, zivis, dārzeņus, augļus un ogas – ilgtošai uzglabāšanai. Turklāt tie ir pieejami plašā un daudzveidīgā klāstā.
  • Dārzeņu mizojamais un ogu kauliņu izņēmējs ir rīki, kas nogurdinošo un šķietami nebeidzamo mizošanas un kauliņu izņemšanas procesu padarīs daudz raitāku un patīkamāku. 
  • Burkas un citi trauki būs nepieciešamas pareizai un drošai konservējumu uzglabāšanai. Ja plāno gatavot apjomīgus krājumus ziemai, iesakām jau savlaicīgi iegādāties piemērotākos uzglabāšanas traukus. 

Konservēšana ir lielisks veids, kas sniedz iespēju produktus uzglabāt pēc iespējas ilgāk. Taču, lai to paveiktu pareizi, ir nepieciešamas ne vien zināšanas, bet arī atbilstošs aprīkojums, kas ne vienmēr ir lēts. Ātrie kredīti internetā var būt risinājums tad, ja nepieciešama papildu naudas summa. SMScredit.lv aicina rūpīgi apdomāt lēmumu par pieteikšanos aizdevumam, izvērtējot tā atmaksas iespējas. 

Dārzeņu un augļu konservēšana: kas par to jāzina un kā to pareizi veikt

Jau izsenis mūsu senči, lai ilgāk saglabātu augļus, ogas un dārzeņus, tos marinēja, sālīja, vārīja un visādi citādi apstrādāja, lai pēcāk varētu baudīt ziemas dzestrumā. Jāteic, ka konservēšana ir aktuāla vēl arī mūsdienās, jo tas ir lielisks veids, kā vitamīniem un uzturvielām bagātos vasaras dārzeņus un augļus iekļaut uzturā arī citos gadalaikos, kad tie nav pieejami. Par to, kā pareizi veikt konservēšanu un kāds aprīkojums ir nepieciešams, lasi raksta turpinājumā! 

Svarīgākais, kas jāzina par konservēšanu

Konservēšana ziemai no pašaudzētajiem, tirgū vai kādā zemnieku saimniecībā iegādātiem produktiem ir viens no efektīvākajiem veidiem, kā šos produktus saglabāt svaigus pēc iespējas ilgāk. Lai arī varētu šķist, ka augļu, ogu un dārzeņu griešana, marinēšana, sālīšana, vārīšana un cita veida apstrādāšana ir laikietilpīgs process, aicinām domāt ilgtermiņā, jo viss ieguldītais darbs un laiks atmaksāsies. 

Vērtīgi ieteikumi konservu veidošanā

Konservēšanas veidi ir daudz un dažādi, taču, lai konservējumi saglabātos pēc iespējas ilgāk, ir jāņem vērā vairāki knifiņi:

  1. Veic produktu atlasi. Tas nozīmē, ka visiem produktiem ir jābūt svaigiem un bez jebkādām aizdomām par bojājumiem (nedrīkst būt melni iedobumi, švīkas, mīkstas iedobes vai jebkas cits, kas liecina, ka produkts drīz vien vairs nebūs ēdams). Otrkārt, visiem produktiem ir jābūt rūpīgi notīrītiem un nomazgātiem. 
  2. Veic rūpīgu burku mazgāšanu un sterilizāciju. Izvēlies sev visērtāko burku sterilizēšanas veidu, taču jebkurā gadījumā – dari to atbilstoši visiem drošības noteikumiem. Burku mazgāšanai vari izmantot arī kādus no dabīgajiem līdzekļiem, piemēram, sinepju pulveri vai sodu. Gādā par to, lai sūklītis būtu iepriekš nelietots, jo tā izvairīsies no baktēriju pārneses. 
  3. Ievēro pareizus burku piepildīšanas priekšnosacījumus. Atceries, ka pirms burku piepildīšanas ar labumiem, tām ir jābūt sausām. Ja burkas plāno piepildīt ar karstu marinādi vai ievārījumu, arī tām ir jābūt karstām. Burku ir ieteicams piepildīt līdz vākam, tādējādi būs mazāka iespēja, ka konservējumā sāks vairoties nevēlami mikroorganismi. 
  4. Ievēro konservējumu pareizu uzglabāšanu. Vislabākā vieta šādu krājumu uzglabāšanai ir pagrabs, taču, ja Tev tāda nav – atrodi tumšāko un vēsāko pieejamo telpu. Konservējumus vislabāk ir notiesāt gada laikā. 
  5. Svarīgi ir ļaut burkām atdzist pakāpeniski. Ņem vērā, ka burkām ir jāatdziest pakāpeniski, tādēļ, lai tajās nespētu ieperināties pelējuma sēne un nesāktos nevēlami rūgšanas procesi. Uz vāciņiem novietotās burkas ievīsti segās. Atdzišanas process aizņems 1 līdz 2 dienas. 

Iecienītākie produkti, ko izmantot konservēšanai

Gurķi un tomāti ir populārākie dārzeņi, ko izmanto konservēšanai. Gurķu konservēšana ir labi zināma metode, ko pielietojam no paaudzes paaudzē, lai šos dārzeņus saglabātu kraukšķīgus. Marināde tiem piešķir pikantumu un citādākas garšas nianses. Klasiski to marinēšanā izmanto etiķi, bet var lietot arī, piemēram, sinepes un citronskābi, kam pievieno iecienītākos garšaugus.

Arī tomātu konservēšana paver plašas un daudzveidīgas iespējas. Tos var konservēt līdzīgi kā gurķus vai marinādei izmantot sālsūdeni. Vēl viens populārs to uzglabāšanas veids ir pagatavošana želejā. Pikantāku garšu cienītājiem garšos tomātu lečo, kas būs garda piedeva kā gaļas, tā arī veģetārajiem ēdieniem. 

Augļus un ogas visbiežāk realizē kompotos vai ievārījumos. Kompoti ziemai palīdz tiem nezaudēt vērtīgās īpašības vitamīnus. Ķiršu kompots visbiežāk tiek gatavots no skābajām ogām. Ābolu kompots lieliski saderēs kopā ar desertiem. Tam var pievienot krustnagliņas, kas piešķirs vēl izteiksmīgāku garšu. Labā ziņa, ka kompotus var baudīt arī bez jebkā cita. 

Vēl viens no iecienītākajiem bērnības našķiem ir ievārījums. To varēsi baudīt kopā ar pankūkām, dažādiem desertiem vai vienkārši uzziest uz maizes.

Nepieciešamais konservēšanas aprīkojums

Lai produktu iekonservēšana noritētu raiti un pareizi, ir nepieciešami gan piemēroti trauki, gan arī rīki, kas šo procesu ievērojami paātrina. Lūk, daži no tiem:

  • Autoklāvs ir paredzēts ātrai ēdiena iekonservēšanai mājas apstākļos. Autoklāvi konserviem ļauj ērti pagatavot jebkura veida produktus – gaļu, zivis, dārzeņus, augļus un ogas – ilgtošai uzglabāšanai. Turklāt tie ir pieejami plašā un daudzveidīgā klāstā.
  • Dārzeņu mizojamais un ogu kauliņu izņēmējs ir rīki, kas nogurdinošo un šķietami nebeidzamo mizošanas un kauliņu izņemšanas procesu padarīs daudz raitāku un patīkamāku. 
  • Burkas un citi trauki būs nepieciešamas pareizai un drošai konservējumu uzglabāšanai. Ja plāno gatavot apjomīgus krājumus ziemai, iesakām jau savlaicīgi iegādāties piemērotākos uzglabāšanas traukus. 

Konservēšana ir lielisks veids, kas sniedz iespēju produktus uzglabāt pēc iespējas ilgāk. Taču, lai to paveiktu pareizi, ir nepieciešamas ne vien zināšanas, bet arī atbilstošs aprīkojums, kas ne vienmēr ir lēts. Ātrie kredīti internetā var būt risinājums tad, ja nepieciešama papildu naudas summa. SMScredit.lv aicina rūpīgi apdomāt lēmumu par pieteikšanos aizdevumam, izvērtējot tā atmaksas iespējas. 

Jaunākās ziņas